Tarih boyunca dünya genelinde para birimi ve yatırım aracı olarak kullanılan altın, 1980’li yıllardan itibaren finansal piyasaların hızlı gelişimi paralelinde yatırım aracı olma özelliğini nispeten kaybetti.
Ancak özellikle 2008 Krizi’yle birlikte güvenli liman özelliğini yeniden kazanan altının fiyatına ilişkin uzun vadeli yükseliş beklentisi son yıllarda altının portföylerdeki ağırlığını arttırmıştır.
Öyle ki 2001 yılının sonlarına doğru yükselişe geçen altın fiyatları küresel krizle birlikte daha da ivmelenerek 2011 yılının ortalarına kadar yükselişini sürdürmüştür. Bu dönemde, dünya genelinde uygulanan genişleyici para politikaları paralelinde düşük reel faiz ortamı da altın fiyatlarını yukarı yönlü desteklemiştir.
Ağustos 2011’de 1912 USD/ons seviyesine kadar yükselen altın fiyatları, bu tarihten sonra krizde en kötü dönemlerin geride kalmış olduğuna ilişkin güçlenen kanaat ve 2013 yılı ile birlikte merkez bankalarının ekonomileri desteklemek adına başlatmış oldukları varlık alım programlarını sonlandırabilecekleri endişeleri nedeniyle dalgalı bir seyir izlemiştir.
2012 yılında ise küresel büyümeye ilişkin endişelerin bir ölçüde azalması nedeniyle yatırımcıların altına olan talebi bir miktar gerilemiş ve altın fiyatlarındaki artış büyük ölçüde hız kesmiştir.
2017-2018 yıllarında uluslararası piyasalarda dile getirilmeye başlayan “Kriz atlatılmadı mı?”, “Yeni bir kriz kapıda mı?” sorularıyla birlikte altın yönünü tekrar yukarıya çevirdi. Artan küresel belirsizlikler ve başta Orta Doğu kaynaklı jeopolitik riskler altının bir süre daha gündemi işgal edeceğini gösteriyor.
Önümüzdeki dönemde altının seyrini etkileyecek olumlu ve olumsuz bazı senaryoları aşağıya sıraladık:
Altın Fiyatını Yükseltebilecek Gelişmeler |
Altın Fiyatını Düşürebilecek Gelişmeler |
ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların genişlemesi, yaptırımlara karşı çıkan diğer ülkelerin de bu yaptırımlardan nasibini almaları |
Başta ABD ve AB merkez bankaları olmak üzere dünyanın önde gelen merkez bankalarının parasal genişleme ve varlık alımı politikalarına son vermeleri (İki yönlü) |
Orta Doğu’daki kaos ortamının devamı, Suriye’de istikrarın sağlanamaması |
Küresel piyasalarda iyimser hava yaratacak gelişmeler, 2008 Krizi’nin sona erdiğini gösteren tüm indikatörler |
“Yeni kriz mi geliyor?” söylemlerinin küresel emtia piyasalarında meydana getirebileceği dalgalanmalar, spekülatif hareketler |
Yükselen faiz oranları, dünya endekslerinin istikrarlı şekilde yükselmesi. |
Rusya-Çin bloğunun Şangay Beşlisi ve Asya ülkeleri öncülüğünde dolar kullanımını azaltması/sonlandırması |
|